Galyatető

 

Közvetlenül a települést jelző tábla után találjuk a templom jellegzetes épületét. A galyatetői templom a két világháború között épült a Nagyszálló vendégeinek lelki szolgálatára. A terület az egri érsekség tulajdona volt. Az érsekség igen nagykiterjedésű pusztákat birtokolt. Később a Nagy- Galya néven ismert területet eladták, így került állami tulajdonba. Mivel a polgárság kedvelt üdülőterülete volt a Mátra, így természetesnek tűnt, hogy a Nagyszálló előkelő polgári vendégei részére biztosított legyen a vallásgyakorlás is. A Nagyszálló után valamivel később, 1942 ben szentelték fel a templomot. Említésre méltó a templom harangja, amelyen a következő felírat olvasható: “Ezt Szmrecsányi Lajos egri érsek ajándékozta, amikor hős honvédjeink a Donnál a vörös áradat ellen harcolnak. 1942.

A templom igazi értékét és sajátosságát az adja, amire ma bronz emléktábla emlékezteti mindazokat, akik betérnek a galyatetői templomba. A bejárattól balra emléktáblán olvasható, hogy Kodály Zoltán a templom közelében komponálta a Csendes misét. A XX. század legnagyobb magyar zeneszerzője gyakran pihent Galyatetőn. Ennek részben családi okai voltak, első felesége, Emma asszony, a kor egyik vezető politikusának volt a lánya. Kodály népzenei gyűjtőmunkájában gyakran kereste fel Tar és Pásztó környékét is. A Csendes mise 1942-ben született, melynek sorai „Missa brevis in tempora belli”, azaz „Csendes mise háborús időkben”. A templom üvegablakait is érdemes megtekinteni. Európai hírű művész, Sztehlo Lili tervezte őket. A színes üvegablakok között ott találjuk a Magyarok Nagyasszonya motívumát. Az elmúlt évtizedekben újabb üvegablakokkal bővült a templom, melynek tervezője Csiby Mihály. Az egyik üvegablak adományozója Emma asszony, Kodály felesége volt. A templomban ma az a harmónium található, amelyen annak idején gyakran játszott maga Kodály is.

Számos turistaút kiindulópontja Galyatető. Azok, akik csak rövidebb sétákat szeretnének tenni a környéken, érdemes felsétálniuk a Péter-hegyese 960 m magasan álló kőkilátójához. A kilátót 1934-ben építették. Sajnos az erdő szinte már teljesen benőtte, így csak észak felé teljes már a panoráma, illetve a piszkési csillagvizsgáló egyik kupolája látszik.

 

Hunguest Grandhotel Gaya****

 

  • Hunguest Grandhotel Gaya Galyatető
  • Hunguest Grandhotel Gaya Galyatető
  • Hunguest Grandhotel Gaya Galyatető
  • Hunguest Grandhotel Gaya Galyatető
  • Hunguest Grandhotel Gaya Galyatető
  • Hunguest Grandhotel Gaya Galyatető

 

Cím: H-3234 Galyatető, Kodály Zoltán sétány 10.
Elhelyezkedés: Galyatető a második legmagasabb pontja a Mátrának. A szálloda 2004-ben teljeskörű felújításon esett át. Csodálatos parkban épült, melyet egy 5 hektáros erdő vesz körül
Szobák: Kettő és háromágyas szobák, fürdőszobával, hajszárítóval, sat TV, telefon, mini bár, internet csatlakozóval, és többségük balkonos.
Szolgáltatások: Panoráma étterem magyaros és nemzetközi specialitásokkal, kávézó, medence bár, grill terasz, szoba szerviz, ajándék bolt, üzleti sarok, konferencia terem, fodrászat, szépség szalon, széf, gyerek szoba, játszótér, fedett medencék, szauna, szolárium, masszázs. A gépkocsiknak és autóbuszoknak zárt parkoló biztosított.
Sport: fitneszterem, télen síelési és szánkózási lehetőség
Ellátás: büfé reggeli és vacsora.  
Ajánljuk: felnőtt csoportok, egyéni vendégek, wellness, üzleti és konferencia utasok részére.